Wie zijn we?

Maak kennis met BA Botaniek, de domeinschool voor zorg en wetenschap in Mechelen. Als jij bij ons komt studeren dan kies je voor in richting en toekomst in de zorg- of wetenschapssector en dat in de doorstroom, dubbele of arbeidsmarktfinaliteit. Je studeert samen met 600 leerlingen en 300 studenten aan een school waar elke dag een schoolteam van meer dan 150 leraren, opvoeders en beleidsmedewerkers het beste van zichzelf geven voor onze vier kernwaarden: verbondenheid, ambitie, respect en gelijkwaardigheid en zorgen zo voor een warme en ambitieuze omgeving.

Onze leraren, samen met de leerlingbegeleiding, kijken naar elke individuele leerling. Via onze brede basiszorg zorgen we ervoor dat jij zoveel mogelijk kansen krijgt, dit doen we bijvoorbeeld door kleine klasgroepen, tijd voor remediëring en verdieping in de lessenrooster en opvoeders die er echt voor je zijn. Heb je nood aan extra zorg? Geen probleem! Onze leerlingbegeleiding of collega's van het leersteuncentrum bespreken samen met je (en je ouders) welke ondersteuning je nodig hebt.

We hebben speciale aandacht voor attitude en vinden het belangrijk dat zowel jij als je ouders voldoende op de hoogte zijn. Daarom communiceren we veel via het leerlingvolgsysteem in Smartschool en geven we bij elk puntenrapport ook een attituderapport. Zo rapporteren we je attitudes van de afgelopen periode. Ben je op tijd op school? Heb je altijd je materiaal bij? Ben je beleefd en respectvol? Ben je empathisch en krachtig? Het zijn allemaal vragen waarop we vier keer per jaar een antwoord geven via het rapport. Doe je het een heel jaar goed? Dan krijg je een SODA-attest waarmee je aan toekomstige werkgevers kunt aantonen dat jij echt wel de juiste attituden hebt!

Je krijgt in de eerste graad een brede algemene vorming, maar daarnaast maak je in het seminarie ‘mens en gezondheid’ al meteen kennis met zorgthema’s als gezonde voeding, EHBO, chemie en lichaamshygiëne. Je ontdekt dus van meet af aan of je talent hebt voor zorg of voor wetenschap. Bovendien ben je prima voorbereid wanneer je in de tweede graad voor een echte paramedische of sociale studierichting kiest, zoals zorg & welzijn of maatschappij- en welzijnswetenschappen. Doorheen de eerste en tweede graad hebben we extra aandacht voor wiskunde en Nederlands.

Werk je iets minder graag met mensen maar droom je van een job in bijvoorbeeld een ziekenhuislabo? Dan kan je ook kiezen voor een opleiding tot laborant. Verder leiden wij onder meer kinderverzorgers en bejaardenverzorgers op, apotheekassistenten en tandartsassistenten, opvoeders voor mensen met een beperking en verpleegkundigen.

Voor een aantal functies is een stevige dosis wetenschappelijke kennis nodig. We combineren dus aandacht voor zorg met aandacht voor wetenschap.

Bij BA Botaniek leer je de vaardigheden en attitudes aan die je moet hebben als verzorgende. Maar er wordt ook goed gezorgd voor de leerlingen. Je kan als je een probleem hebt altijd terecht bij een leer- kracht of leerlingenbegeleidster. Je mag hier jezelf zijn.
Lisa, 6de leerjaar Verzorging

BA Botaniek werkt vanuit de visie van BA